نوشته شده توسط: الهه ناز
نام اصلی: فرزانه سهیلی
تاریخ تولد: یکم فروردین 1365
محل تولد: اصفهان
حوزه فعالیت: نمایشنامه نویسی، بازیگری تئاتر، سینما و تلویزیون
فرزانه سهیلی، بازیگر سینما و تلویزیون متولد 1 فروردین 1365 در شهر اصفهان است.
فرزانه سهیلی از بازیگران جوان اما موفق و در حال پیشرفت تلویزیون و سینما است که سابقه بازی طولانی را در تئاتر داشته است.
او دانش آموخته کارگردانی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه هنر و معماری است که از سیزده سالگی وارد عرصه تئاتر شده است و سپس در قامت نویسنده نمایشنامه هم کار کرده است.
فرزانه سهیلی در عرصه تئاتر بسیار فعال است و تاکنون نمایشنامه های بسیاری را نوشته و در برخی آثار نمایشی نیز روی صحنه رفته است.
وی در خانواده ای 5 نفره بزرگ شده و فرزند سوم خانواده است. پدرش رجبعلی سهیلی بازنشته فرودگاه شهید بهشتی اصفهان و مادرش خانه دار است فرزانه یک خواهر و برادر بزرگتر از خودش دارد. خواهرش فرناز سهیلی و برادرش فرشید سهیلی است فرشید برادر خانم سهیلی دکترای بیو الکتریک دارد و در زمینه توسعه فناوری نانو برای صنعت محیط زیست و کشاورزی فعال است.
فرزانه سهیلی به دلیل مخالفت خانواده اش از رفتن به هنرستان منصرف شد و در دبیرستان در رشته علوم انسانی دیپلم گرفته است، سپس کنکور هنر داد و در مقطع کارشناسی ارشد کارگردانی از دانشگاه هنر و معماری فارغ التحصیل شد.
فرزانه سهیلی از کودکی شعر می گفته است و از نوجوانی به تئاتر علاقه مند بوده است و از 13 سالگی در اصفهان به صورت حرفه ای در تئاتر بازی کرد. او در نوجوانی از بازی در تئاتر دستمزد داشته است و سالانه یک تا دو نمایش با بازی او در اصفهان برای عموم اجرا می شده است.
اولین بازی فرزانه سهیلی در اصفهان مربوط به نمایشی به نام "نقل آخر" بوده است. این نمایش نوشته آقای محمدرضا آریانفر بود که خانم پرویزی آن را با کاراکترهای زن اجرا کرده است. خانم سهیلی نقش یک قهوهچی را در آن نمایش بازی میکرد که برایش تجربه عجیبی بود.
بعد از آن هم در یک نمایش به نویسندگی خانم اعظم بروجردی به ایفای نقش پرداخته است که بعضی از بازیگران اصفهانی مثل آقای جمشید صدری نیز در آن بازی میکردند. آخرین کاری که خانم فرزانه سهیلی با آن گروه در اصفهان انجام داده است، نمایش "تلخبازی قمر در عقرب" نوشته خانم نغمه ثمینی بوده است.
فرزانه سهیلی در مصاحبه ای در مورد علاقه اش به تئاتر گفته است:
"اولین تئاتری که در تهران دیدم، تئاتر "سیاها" آقای حامد محمدطاهری بود. آن زمان من 14،15 ساله بودم که با برادرم و خانمش به تماشای این تئاتر در تهران آمدیم. تئاتر "سیاها" به خاطر فضای سوررئال و عجیبی که داشت، مرا به شدت جذب کرد. بعد از آن دیگر شروع به نمایشنامه خواندن کردم و مقوله تئاتر برایم جدیتر شد."
فرزانه سهیلی در سال 1383 به تهران رفت و فعالیت خود را در زمینه تئاتر آنجا ادامه داد. وی موفق شد برای بازی در نمایش کوکوی کبوتران حرم به کارگردانی افسانه ماهیان کاندید بهترین بازیگر زن در «جشنواره تئاتر فجر» شود.
از جمله آثاری که فرزانه سهیلی در آنها به عنوان بازیگر روی صحنه تئاتر رفته است می توان به الکترا و رومو و ژولیت سپیده نظری پور، عیش و نیستی ایرج راد، پاییز هزار و سیصد و جنگ مصطفا کوشکی، به مراسم مرگ داداش خوش آمدید و عروسک های سکوت سمانه زندی نژاد، زمستان باقر سروش، فطرس تینو صالحی، قیطریه نازیار عمرانی و کوکوی کبوتران حرم به کارگردانی افسانه ماهیان اشاره کرد.
فرزانه سهیلی در سال 1389 در سن 24 سالگی با بازی در سریال تبریز در مه در نقش گلناز وارد قاب تلویزیون شد. و بعد از آن در سال 1398 نیز با فیلم سینمایی صحنه زنی به کارگردانی علیرضا صمدی و در کنار مهتاب کرامتی ، بهرام افشاری و لیندا کیانی اولین تجربه سینماییش را به دست آورد.
او با بازی در سریال «ایراندخت» به کارگردانی محمدرضا ورزی در سال 1398 به چهره ای شناخته شده برای مخاطبان تلویزیون مبدل شد.
فرزانه سهیلی در سال 1399 با بازی در نقش نگار در سریال طنز تلویزیونی با خانمان به تلویزیون برگشت. سریال طنز «باخانمان» به کارگردانی بروز نیک نژاد و تهیه کنندگی زینب تقوایی از 8 دی ماه 99 روی آنتن شبکه سه سیما رفته است.
بازیگران اصلی سریال طنز باخانمان عبارتند از: حسن پورشیرازی، افسانه بایگان، شهره لرستانی، مارال فرجاد، حسام محمودی، الهام اخوان، مهروز ناصرشریف، مریم سلطانی، امیر آتشانی، امیرحسین طاهری، فرزانه سهیلی، مهناز کرباسچیان، خسرو احمدی، سعید امیرسلیمانی و شهرام شکیبا.
فرزانه سهیلی طراح و ایده و بازنویسی نمایشنامه به مراسم مرگ داداش خوش آمدید و نویسنده نمایش عروسک های سکوت است.
اولین اتفاق جدی فرزانه سهیلی در نمایشنامه نویسی ، نمایشنامه “به مراسم مرگ داداش خوش آمدید” بود که به گفته خانم سهیلی خودش جرات نکرده است آن را بنویسد و فقط طرح، ایده و شخصیت های نمایشنامه را به طور کامل نوشته است و متن آن را خانم سلما رفیعی به رشته تحریر در آورده است.
وقتی "عروسکهای سکوت" به کارگردانی سمانه زندینژاد اجرا شد، فرزانه سهیلی در مقام یک نمایشنامهنویس جوان اما قابل تامل مورد توجه قرار گرفت و این خود نشان میداد که او میتواند به خوبی از عهده نوشتن برآید و یکی از استعدادهای درخشان در زمینه نمایشنامهنویسی کشورمان باشد.
فرزانه سهیلی همچنین برای یکی دو سریال شبکه استانی نویسندگی کرده است که به گفته خودش پول خوبی به او داده اند.
خانم فرزانه سهیلی هنوز ازدواج نکرده و مجرد است. او به زبان و ورزش نیز علاقه مند است و اوقات فراغت خود را با پرداختن به آنها میگذراند. فرازنه سهیلی از میان نمایش نامه نویسان آثار آقای جلال تهرانی را دوست دارد و به نظرش آثار آقای تهرانی به فضای ذهنی او نزدیک بوده است.
فیلم سینمایی صحنه زنی (1398) | فیلم سینمایی سرطان (1395) | سریال تبریز در مه (1389) |
سریال ایراندخت (1396) | سریال باخانمان (1399) |
نقل آخر | نمایش P2 | کوکوی کبوتران حرم |
عروسک های سکوت | به مراسم مرگ داداش خوش آمدید | خروج ممنوع |
عیش و نیستی | فطرس | الکترا |
ورود آقایان ممنوع |
گردآوری: بخش بازیگران بیتوته